Σελίδες

Άρθρα

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Παγκόσμια ημέρα Θεάτρου


    Η 27η  Μαρτίου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου(Δ.Ι.Θ) ως η Παγκόσμια ημέρα για το Θέατρο και από τότε και στο εξής εορτάζεται κάθε χρόνο. Στα πλαίσια αυτής της ημέρας το εκτελεστικό συμβούλιο του Δ.Ι.Θ επιλέγει κάθε χρονιά, από μια χώρα-μέλος του , μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου για να γράψει ένα μήνυμα με αφορμή αυτή την επέτειο.Το μήνυμα μεταφράζεται και διαβάζεται σε όλα τα θέατρα πριν από την εκάστοτε παράσταση της 27ης Μαρτίου , καθώς επίσης μεταδίδεται κι από τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο. Φέτος ανέλαβε αυτό το έργο ο Αμερικανός ηθοποιός, παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης Τζον Μάλκοβιτς.

"Είναι τιμή μου που το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου της Ουνέσκο μου ζήτησε να χαιρετίσω την 50η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου. Θα απευθυνθώ σύντομα στους συνάδελφους του θεάτρου, φίλους και συντρόφους.
Μακάρι η δουλειά σας να είναι πειστική και αυθεντική. Μακάρι να είναι βαθιά, συγκινητική, στοχαστική και μοναδική. Μακάρι να μας βοηθά να στοχαζόμαστε τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και μακάρι αυτός ο στοχασμός να είναι ευλογημένος με θάρρος, ειλικρίνεια, ανυποκρισία και χάρη.
Μακάρι να είστε σε θέση να ξεπερνάτε τις αντιξοότητες, τη λογοκρισία, τη φτώχεια και το μηδενισμό, αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι πολλοί από εσάς θα είστε υποχρεωμένοι να το κάνετε. Μακάρι να είστε ευλογημένοι με ταλέντο και αυστηρότητα για να μας διδάξετε πώς χτυπά η καρδιά σε όλη την πολυπλοκότητα της, και να έχετε την περιέργεια και την ταπεινότητα να το κάνετε έργο ζωής. Και μακάρι οι καλύτεροι από εσάς – γιατί μόνο οι καλύτεροι από εσάς, και μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες και σύντομες στιγμές, – να καταφέρετε να διατυπώσετε το βασικότερο των ερωτημάτων: «Με ποιό τρόπο ζούμε;»  Καλή τύχη!"


John Malkovich










ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ 2004-2011

Θα παραθέσω ένα απόσπασμα μόνο από τα εκάστοτε μηνύματα που γράφτηκαν από το 2004 εως το 2011 , προσπαθώντας έτσι σε λίγες μόνο φράσεις να συνοψίσω την ουσία των μηνυμάτων αυτών.

2004 (Φάτια Ελ Ασσάλ : Αιγύπτια θεατρική συγγραφέας) 
"Το θέατρο είναι η  µητέρα όλων των τεχνών.Είναι το φως που φωτίζει το  µονοπάτι της ανθρωπότητας. Ένα φως που διασφαλίζει έναν ζωντανό δεσµό  µε το θεατή δηµιουργώντας ζεστασιά  µεταξύ  µας. Μακάρι να υπάρχει για πάντα αυτή η επικοινωνία."

2005 (Αριάν Μνουσκίν : ιδρυτής του "Θεάτρου του Ήλιου'')
"Θέατρο, βοήθησέ με!
Κοιμάμαι. Ξύπνησέ με
Είμαι χαμένη μέσα στο σκοτάδι, οδήγησέ με, τουλάχιστον κοντά σε ένα κερί"

2007 (Dr Sultan Bin Mohammad Al-Qasimi :μέλος του Ανώτερου Συμβουλίου των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων και κυβερνήτης της Sharjah)
"Η δύναμη του θεάτρου επιτρέπει να ανοίξουν νέοι δίοδοι επικοινωνίας ανάμεσα στα διαφορετικά έθνη, στις διαφορετικές εθνικότητες, στα διαφορετικά χρώματα και στα διαφορετικά σύμβολα πίστης. Αυτό με δίδαξε να αποδέχομαι τους άλλους όπως είναι. Ακόμα ενστάλαξε μέσα μου την πίστη ότι απέναντι στο καλό η ανθρωπότητα μπορεί να σταθεί ενωμένη, ενώ απέναντι στο κακό η ανθρωπότητα μπορεί να χωριστεί.Οι πόλεμοι που έχουν πλήξει την ανθρωπότητα από τους αρχαίους χρόνους υποκινούνταν πάντοτε από κακά ένστικτα, τα οποία απλά δεν μπορούν να αναγνωρίσουν την ομορφιά.Το θέατρο είναι ένα δοχείο για όλα τα είδη της ομορφιάς, και αυτοί που δεν εκτιμούν την ομορφιά, δε μπορούν να εκτιμήσουν την ζωή."

2008 (Robert Lepage : σκηνογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης κινηματογράφου)
"Η επιβίωση της τέχνης του θεάτρου εξαρτάται από την ικανότητά του να 
ξαναεφευρίσκει τον εαυτό του αγκαλιάζοντας νέα εργαλεία και νέες γλώσσες. Γιατί πώς 
αλλιώς θα µπορούσε το θέατρο να εξακολουθεί να είναι µάρτυρας των µεγάλων θεµάτων της εποχής του και να προωθεί την κατανόηση ανάµεσα στους ανθρώπους, χωρίς πρώτα από 
όλα να διαθέτει το ίδιο ένα πνεύµα ανοιχτό; Πώς θα  µπορούσε να υπερηφανεύεται ότι 
προσφέρει λύσεις στα προβλήµατα της µισαλλοδοξίας, του αποκλεισµού και του ρατσισµού, 
αν στην πράξη αντιστεκόταν στη σύνθεση και στην ενσωµάτωση; "

2009 (Augusto Boal :Σκηνοθέτης, συγγραφέας, καθηγητής, θεωρητικός, θεμελιωτής της μεθόδου «Θέατρο των Καταπιεσμένων» (Theatre of the Oppressed))
"Ακόμα κι αν το αγνοείτε, οι ανθρώπινες σχέσεις ακολουθούν μια θεατρική δομή: η χρήση του χώρου, η γλώσσα του σώματος, η επιλογή των λέξεων και ο χρωματισμός της φωνής, η σύγκρουση ιδεών και συναισθημάτων, ό,τι παρουσιάζουμε επί σκηνής  και ό,τι ζούμε στη ζωή. Είμαστε φτιαγμένοι από θέατρο! 
Γάμοι και κηδείες είναι παραστάσεις αλλά και καθημερινές τελετουργίες τόσο οικείες που δεν το καταλαβαίνουμε. Τελετές και τυχαία περιστατικά όπως επίσης ο  πρωινός καφές, η καλημέρα που ανταλλάσουμε, η συνεσταλμένη αγάπη και τα θυελλώδη πάθη,  μια συνεδρίαση συγκλήτου ή μια διπλωματική συνάντηση – όλα είναι θέατρο."

2010 (Τζούντι Ντεντς : Βρετανίδα ηθοποιός)

"Παραστάσεις μπορούμε να συναντήσουμε σε ένα μικρό χωριό της Αφρικής, κοντά σε ένα βουνό της Αρμενίας, σε ένα μικρό νησί του Ειρηνικού. Το μόνο που χρειάζεται είναι χώρος και κοινό. Το θέατρο έχει τη δυνατότητα να μας κάνει να χαμογελάμε, να κλαίμε, αλλά πρέπει επίσης να μας κάνει να σκεφτόμαστε και να εκφραζόμαστε. Το θέατρο προκύπτει μέσα από την ομαδικότητα. Οι ηθοποιοί είναι οι άνθρωποι που "φαίνονται", όμως υπάρχει επίσης ένας υπέροχος κύκλος ανθρώπων που βρίσκεται στο παρασκήνιο.Eίναι το κοινό μας, χωρίς το οποίο δε θα μπορούσαμε να υπάρξουμε."

2011 (Jessica A. Kaahwa :συγγραφέας, ηθοποιός, σκηνοθέτης)
" Σας προκαλώ αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου να σκεφτείτε αυτήν την προοπτική και να εφαρμόσετε το θέατρο ως καθολικό εργαλείο, διαλόγου, κοινωνικής μεταμόρφωσης και αλλαγής.
Μπορεί τα Ηνωμένα Έθνη να δαπανούν κολοσσιαία χρηματικά ποσά σε ειρηνευτικές αποστολές σε όλον τον κόσμο με τη χρήση των όπλων, όμως το θέατρο είναι αυθόρμητο, ανθρώπινο, λιγότερο δαπανηρό και μια εναλλακτική λύση κατά πολύ περισσότερο δυνατή.
Μπορεί να μην είναι η μόνη απάντηση που θα φέρει την ειρήνη, ωστόσο το θέατρο θα μπορούσε να αποτελέσει ουσιαστικό εργαλείο στις ειρηνευτικές αποστολές."





2 σχόλια: