Σελίδες

Άρθρα

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Σκέφτομαι και γράφω...

 
Κυριακή 20/5/2012 ! Μία μέρα πριν την έναρξη των πανελληνίων εξετάσεων. Χιλιάδες παιδιά σ' όλη τη χώρα είναι έτοιμα να μπουν στις σχολικές αίθουσες για άλλη μια χρονιά και να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να διεκδικήσουν μια θέση στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Ίσως είναι λάθος η έκφραση "καλύτερος εαυτός" όταν αναφέρεται κανείς στις πανελλήνιες. Το άγχος όλων αυτών που θα εξεταστούν αύριο αλλά κι εκείνων που έχουν- έχουμε - εξεταστεί στο παρελθόν , η γνωστή και πολυσυζητημένη παπαγαλία , οι ατέλειωτες ώρες στα φροντιστήρια δεν νομίζω πως εκπροσωπεί τον πραγματικό εαυτό κανενός. Βλέποντας τα πράγματα ρεαλιστικά , καλώς ή κακώς , αύριο -και σήμερα και χθες- οι "υποψήφιοι" φοιτητές πιο πολύ θα απαλλαγούν από ένα βάρος παρά θα δώσουν τον εαυτό τους , όπως συνηθίζεται να λέγεται.
       Παίρνοντας ως παράδειγμα το μάθημα της "έκφρασης - έκθεσης" που εξετάζεται αύριο νομίζω πως η παραπάνω θέση δικαιολογείται εύκολα.Όταν δηλαδή κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς σου "μαθαίνουν" ότι "πρέπει να αρχίζεις το γραπτό σου με έναν πρόλογο που θα έχει περίπου την τάδε μορφή και πάνω κάτω τις τάδε λέξεις . Στο κυρίως θέμα θα πρέπει να ξεκινήσεις με το "αρχικά" και να ΜΗΝ ξεχνάς τις συνδετικές λέξεις  "προσθέτοντας" , "έπειτα" , "στη συνέχεια" κλπ κλπ (συγνώμη λάθος..."οι συντομογραφίες ΠΡΕΠΕΙ να αποφεύγονται").Στον επίλογο πρέπει να κλείσεις με μια φράση του τύπου "συνοψίζοντας" , "εν κατακλείδι" , "συμπερασματικά". Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα  και έχοντας αποστηθίσει καλά τα άπειρα φυλλάδια που διαπραγματεύονται όλες τις πιθανές θεματικές ενότητες μπορείς να γράψεις την τέλεια έκθεση !
     Και κάπως έτσι έχεις δώσει ένα κομμάτι του εαυτού σου σ' αυτή την έκθεση ; Έχεις εκφράσει τις σκέψεις , τα συναισθήματα , τις ιδέες σου πάνω στο χαρτί ; Eίναι δυνατόν μέσα από αυτή τη διαδικασία και τη μέθοδο να "διευρυνθούν οι πνευματικοί σου ορίζοντες" και "να οξυνθεί η κριτική σκέψη" ( αυτές τις φράσεις χρησιμοποίησε τες θα το εκτιμήσει ο διορθωτής.); 
     Απορώ γιατί αυτό το μάθημα εξακολουθεί να ονομάζεται "έκφραση- έκθεση" ! Αφού κανείς δε θέλει να δει κάτι άλλο παρά μία σειρά προδιανεμημένων βημάτων διατυπωμένων στο χαρτί. Κι αν δουν ότι λείπει κάποιο από τα βήματα - που πιο πολύ με βήματα για συνταγή μαγειρικής μοιάζουν- τότε σου κόβουν βαθμό γιατί άφησες τις σκέψεις και την έμπνευση σου να σε συνεπάρει και "ξέφυγες" λένε, "από το θέμα".Μάλλον τελικά αυτό είναι το πρόβλημα.Δεν πρέπει να ξεγεύγεις από τις οδηγίες που σου δίνουν , δεν πρέπει να ψάχνεις άλλους δρόμους , δεν πρέπει να σκέφτεσαι.
   "Συνοψίζοντας ", καλή επιτυχία και δύναμη σε όσους γράφουν αυτές τις μέρες ! Και μόλις περάσει αυτή η περίοδος και ηρεμήσετε ψάξτε να βρείτε την πραγματική έκφραση,τον αληθινό σας εαυτό που μάλλον δε βρίσκεται σε όλα όσα διαβάζατε ένα χρόνο τώρα - και δε θα τα θυμάστε σε λίγο καιρό- !





9 σχόλια:

  1. Σταυρούλα πόσο είπαμε ότι έγραψες εσύ στην "εκφραση-εκθεση"???? Το γεγονός ότι δεν είναι πάνω απο 19 επιβεβαιώνει απολυτα την παραπάνω θέση σου περί "ΜΗ έκφρασης-εκθεσης".... Καλή τύχη σε όσους εξετάζονται φέτος!!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. pooooso poli simfono mafta pou les re stavroulini......!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. παλιοπανελλήνιες!!:P -αυτό έχω να πω μόνο


    Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όντως φαίνεται ότι αυτό το μάθημα δεν διδάσκεται πολύ επιτυχημένα, αλλιώς θα είχες μάθει την έννοια του ρήματος "διαπραγματεύομαι" και τη διαφορά του από το "πραγματεύομαι"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δε νομίζω πως κάπου στο παραπάνω άρθρο χρησιμοποιώ κάποιες από αυτές τις έννοιες και μάλιστα λανθασμένα...αν διαφωνείς με κάτι από αυτά που γράφω θα μπορούσες να αφήσεις επώνυμα το σχόλιο σου και να το "διαπραγματευτούμε" ξέροντας σε ποιον απευθύνομαι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα και έχοντας αποστηθίσει καλά τα άπειρα φυλλάδια που διαπραγματεύονται όλες τις πιθανές θεματικές ενότητες μπορείς να γράψεις την τέλεια έκθεση !"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. νομίζω ότι στο σχολιασμό γράφουμε τις απόψεις μας πάνω στο θέμα.. αν δε σ'αρέσει το Blog δεν το ξαναδιαβάζεις! τόσο απλά! ανώνυμα σχολιάκια του τύπου "δεν ξέρεις ελληνικά" είναι κακεντρεχή και δείχνουν ότι εσύ που μιλάς "καλά ελληνικά" μάλλον έχεις πιο σοβαρά θέματα να λύσεις!!

    Μαρία (και όπως βλέπεις έχω και όνομα.. δε με φωνάζουν αζόρ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ ανώνυμε και αλάνθαστε με συγχωρείς πραγματικά που προσέβαλα την ελληνική γλώσσα με το τεράστιο "λάθος" μου . Εσύ , λοιπόν , -που παρότι δεν ξέρω την ταυτότητα σου- είμαι σίγουρη ότι μιλάς τα τέλεια ελληνικά ,δε θα έπρεπε να γνωρίζεις ότι η λέξη διαπραγματεύομαι , όπως και κάθε άλλη λέξη , εκτός από την κυριολεκτική της σημασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μεταφορικά ; Το ξέρω ότι εκπλήσσεσαι αλλά συμβαίνουν κι αυτά καμιά φορά . Βέβαια αμφιβάλλω αν ακόμα έχεις αντιληφθεί τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιώ το συγκεκριμένο ρήμα στο άρθρο μου και τη σημασία που προσδίδω με τη χρήση αυτού στην πρόταση. Αν διαβάσεις λίγο προσεκτικότερα το άρθρο και κατανοήσεις το γενικότερο ύφος του , ίσως να σου λυθεί η απορία , αν πάλι όχι , εδώ είμαστε εμείς να απαντήσουμε στα ερωτήματα σου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή