Σελίδες

Άρθρα

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

"Aπό τ' αλώνια στα σαλόνια "

Πριν λίγες ώρες πέρασε η 21η Μαρτίου , που αποτελεί τη γενέθλια μέρα δύο σπουδαίων προσωπικοτήτων που έχουν αφήσει πίσω τους μεγάλη μουσική κληρονομιά.Πρόκειται για τον Μανώλη Χιώτη και το Γ.Σ.Μπαχ.
Μανώλης Χιώτης
21 Mαρτίου 1921- 21 Μαρτίου 1970

  1. Ένας από τους σημαντικότερους μουσικοσυνθέτες της Λαϊκής μουσικής και σπουδαίος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού.

    1.  Έφερε επανάσταση στην ελληνική μουσική, και στο λαϊκό τραγούδι γενικότερα επινοώντας τη τετράχορδη παραλλαγή του μπουζουκιού, αλλά και δημιουργώντας το πρώτο "κοσμικό κέντρο".

Φέρεται να έγραψε περισσότερα από 1500 τραγούδια!
Εξαιρετικός ουτίστας, κιθαρίστας και βιολιστής, αφομοίωσε γρήγορα ετερόκλητα ακούσματα στις συνθέσεις του, ενώ είναι ο πρώτος που χρησιμοποίησε και τα τέσσερα [ενίοτε και τα πέντε] δάχτυλα για να παίζει. 
«Ο Χιώτης είναι ο καλύτερος κιθαρίστας στον κόσμο», ομολόγησε ο Τζιμι Χεντριξ, μετά από ένα ρεσιτάλ στο Σικάγο!!!
Την μεγάλη του φήμη, ωστόσο, την οφείλει στο μπουζούκι. Τέλεια τεχνική, ταχύτατο, αλλά όχι βερμπαλιστικό παίξιμο, εκπληκτικά ταιριαστές εμπνεύσεις στους αυτοσχεδιασμούς. 
 Άπαντες οι κορυφαίοι μπουζουκτσήδες, μιλούν με σεβασμό και δέος γι αυτόν, απονέμοντάς του τα πρωτεία της εκτελεστικής επιδεξιότητας.
 Πέθανε αιφνίδια από καρδιακή ανεπάρκεια στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Αθήνας τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας των γενεθλίων του .



























     
Johan Sebastian Bach
21 Mαρτίου 1685

Υπήρξε αναμφισβήτητα ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες της ιστορίας της  δυτικής μουσικής.Τα περισσότερα από 1000 έργα του που έχουν διασωθεί ως τις μέρες μας, ενσωματώνουν σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά του στυλ Μπαρόκ, το οποίο και απογειώνουν στην μέγιστη τελειότητά του. Παρόλο που δεν εισάγει κάποια νέα μουσική μορφή,εμπλουτίζει το γερμανικό μουσικό στυλ της εποχής με μια δυνατή και εντυπωσιακή αντιστικτική τεχνική, ένα φαινομενικά αβίαστο έλεγχο της αρμονικής και μοτιβικής οργάνωσης, και την προσαρμογή ρυθμών και ύφους από άλλες χώρες, ιδιαίτερα από την Ιταλία και τη Γαλλία.



       Φαινομενικά , πρόκειται για δύο προσωπικότητες που είναι γεννημένες σε διαφορετικές χρονικές και κοινωνικοπολιτικές συνθήκες , εκπροσωπούν δύο εντελώς διαφορετικά είδη μουσικής . Από τη μία ο " Λαϊκός" Χιώτης κι από την άλλη ο "κλασικός" Μπαχ . Το μόνο που δείχνει να τους συνδέει είναι η  τυχαία κοινή ημερομηνία γέννησης τους. Κι όμως αυτή η σύμπτωση με κάνει να σκεφτώ πως συχνά "τα φαινόμενα απατούν" κι ίσως τελικά αν αρχίσουμε να κοιτάμε πίσω από τα ονόματα και τις ταμπέλες  "Λαϊκός" - "κλασικός" να βρούμε κι άλλα κοινά στοιχεία . Κι ίσως καταλάβουμε ότι η μουσική είναι ΜΙΑ και κοινή για όλους, δεν έχει χωροχρονικά σύνορα...είναι απλώς μουσική ! Ίσως , βέβαια , να μην καταλάβουμε τίποτα...αλλά η προσπάθεια μετράει.

3 σχόλια:

  1. Πολύ καλό post!Ασχολούμαστε τόσο πολύ με το να διαχωρίζουμε τα είδη μουσικής σε "καλά" και "κακά" που στο τέλος χάνουμε την ουσία!Η μουσική είναι τρόπος έκφρασης συναισθημάτων!Και ο Μπαχ και ο Χιώτης και ο Χέντριξ έκαναν στην ουσία το ίδιο πράγμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O M. XIΩΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ.ΠΟΛΛΑ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕ Η ΜΑΙΡΗ ΛΙΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΦΩΝΗ,ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕ ΑΛΛΑ ΤΑ
    ΧΟΡΕΨΕ ΚΙΟΛΑΣ.Η ΛΙΝΤΑ ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΣ ΠΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕ
    ΣΕ ΟΡΘΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΛΚΟ.ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕ,ΑΛΛΑ ΧΟΡΕΨΕ ΚΑΙ ΘΑ
    ΤΟΛΜΟΥΣΑ ΝΑ ΠΩ ΧΟΡΟΠΗΔΗΣΕ ΠΟΛΥ ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΑ.

    ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή