Σελίδες

Άρθρα

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Εφαρμοσμένα. . . "Μαθηματικά" !

"Τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή δεν είναι πράγματα" ακούμε και ξανά ακούμε επί εικοσιτετραώρου βάσεως σε διαφήμιση γνωστού τηλεοπτικού καναλιού. Κι ενώ η συχνή μας έκθεση στο συγκεκριμένο μήνυμα θα έπρεπε να μας εκνευρίζει - όπως κάθε τι που επαναλαμβάνεται αδιάκοπα- για έναν ανεξήγητο λόγο η συγκεκριμένη φράση προκαλεί μια εντελώς διαφορετική συμπεριφορά από την αναμενόμενη. 

Έχει καταλήξει , δηλαδή , να είναι το σλόγκαν της καθημερινότητας  , ένα κομμάτι της πραγματικότητας που το χρησιμοποιούν λίγο πολύ όλοι . Κι ίσως αυτό δεν είναι τόσο ανεξήγητο τελικά. Παρεμποδίζοντας σ' αυτό το σημείο τη ρομαντική προσέγγιση του θέματος έγινε μια προσπάθεια να βρεθεί η μαθηματική λύση του "προβλήματος" - όπως πολλοί θα βιαστούν να το ονομάσουν -. Γιατί συχνά θεωρούμε πρόβλημα ό,τι ξεφεύγει από τα καθημερινά και τα συνηθισμένα .

 Ας πάρουμε , λοιπόν , τα δεδομένα μας .Έχουμε :
- το μήνυμα : "τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή δεν είναι πράγματα "
-το μέσο : τηλεόραση
- τη συχνότητα έκθεσης των ατόμων στο μήνυμα : μεγάλη
- συμπεριφορά των ατόμων : επιδοκιμασία-υιοθέτηση του μηνύματος
και το ερώτημα-ζητούμενο είναι γιατί τα ποσά "συχνότητα" και "συμπεριφορά" είναι αντιστρόφως ανάλογα. 

Αφού ξεκαθαρίστηκαν όλα αυτά , επιστρατεύουμε όλα τα μέσα που θα μας οδηγήσουν στη λύση. Εξισώσεις , συναρτήσεις , θεωρήματα , λογαρίθμους , απλές μεθόδους των τριών , των τεσσάρων , των δέκα - όσων χρειάζονται τέλος πάντων αφού έχουμε πρόβλημα να λύσουμε - ! Και μετά από αυτές τις υπεράνθρωπες προσπάθειες δεν έχει βρεθεί κάποιο αποτέλεσμα , ανακοινώνουν οι εξεταστές των πανελληνίων ότι έβαλαν λάθος θέματα , κατηγορούν όλοι όλους και τελικά αναζητείται  η λύση στην επιστήμη της Φυσικής και της Χημείας και της Ψυχολογίας και .. και .. και..

Η παραπάνω φυσικομαθηματική παρένθεση δεν μπορεί να εξηγήσει για ποιο λόγο ο κόσμος δεν ενοχλείται από τη ακατάπαυστη βροχή της ίδιας φράσης γιατί η εξήγηση είναι τόσο απλή και γήινη που δεν μπορεί - και δε θέλει- να την προσεγγίσει.

Και κάπου εδώ επιτρέψτε μου να γυρίσω στη ρομαντική οπτική , που για να θριαμβεύσει η λογική κι η επιστήμη -χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία-την άφησα πίσω προηγουμένως .Όταν όλες οι διαφημίσεις μιλούν για σαμπουάν , ρούχα , παπούτσια ,κινητά , ακίνητα κι έχει πιαστεί το χέρι σου να αλλάζεις κανάλι για να τις αποφύγεις ώσπου τελικά βγαίνεις στο μπαλκόνι γιατί σ' έπιασε πονοκέφαλος από το λάπτοπ στο οποίο είσαι καρφωμένος τόση ώρα. Τότε , κοιτάζοντας για λίγα μόνο δευτερόλεπτα τον ήλιο , τον ουρανό και τα σύννεφα η πρώτη σκέψη που σου έρχεται στο μυαλό- ή που θα έπρεπε να σου έρχεται -  είναι ότι "Τα Ωραιότερα Πράγματα Στη Ζωή Δεν Είναι Πράγματα " κι όχι επειδή τυχαίνει να είναι το σλόγκαν ενός καναλιού τη δεδομένη χρονική στιγμή , αλλά γιατί πρόκειται για μια αλήθεια που τη συνειδητοποιείς καθημερινά στις μικρές στιγμές που φτιάχνουν αυτό το παζλ που λέγεται ζωή.

Κι αυτή είναι η λύση του μεγάλου προβλήματος που συζητάμε τόση ώρα . Πολλοί μπορεί να απογοητεύτηκαν και να περίμεναν να ειπωθεί κάτι πιο στομφώδες και βαρυσήμαντο αλλά μερικά πράγματα είναι τόσο απλά που αν τα προσεγγίσεις διαφορετικά απλά χάνουν την αξία τους. Αν πάλι υπάρχουν κάποιοι που δεν καλύφθηκαν υπάρχει και η εναλλακτική των μαθηματικών .
                                                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου