Σελίδες

Άρθρα

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Με αφορμή τη γιορτή της γυναίκας. . .

 Η  γιορτή της γυναίκας ,λοιπόν, μόλις πέρασε. Σε διάφορα μέρη της Ελλάδας έγιναν αφιερώματα με αφορμή αυτή την ημέρα για να τιμήσουν τη γυναίκα και να τονίσουν όλους τους ρόλους που αυτή επωμίζεται...! Μητέρα και σύζυγος, κέντρο και στήριγμα της οικογένειας,αγωνίστρια,επιστήμονας και μηχανικός... γυναίκα καλλιτέχνης αλλά και πηγή έμπνευσης για μεγάλους καλλιτέχνες.
  Eστιάζοντας στην καλλιτεχνική  της φύση , πιστεύω πως είναι αναμφίβολα επιβεβαιωμένη η δυναμική παρουσία της στο χώρο των τεχνών.Από το θέατρο και τη μουσική , τη ζωγραφική και τα εικαστικά , το χορό και το τραγούδι έχουν αναδειχθεί στο πέρασμα των χρόνων μεγάλα γυναικεία ταλέντα που έχουν καταθέσει την ψυχή τους και όλο τους το είναι σ' αυτούς τους τομείς.Ας μη δώσουμε τρανταχτά παραδείγματα που λίγο πολύ σε όλους μας είναι γνωστά...ας μη μπούμε σ' αυτή τη διαδικασία γιατί αναπόφευκτα θα γίνουν παραλείψεις...

Ίσως σ΄αυτές τις περιπτώσεις να είναι  πιο ωφέλιμο να ασχοληθεί κανείς με κάτι πιο προσωπικό και λιγότερο γνωστό. Θα αναφερθώ ,λοιπόν, σε μια γυναίκα που εδώ και αρκετά χρόνια ασχολείται -σε τοπικό κυρίως επίπεδο- με τα πολιτιστικά  και ειδικότερα γράφει , διασκευάζει , σκηνοθετεί και ανεβάζει θεατρικά έργα και δρώμενα με ερασιτεχνικές ομάδες αποτελούμενες από παιδιά και εφήβους.Είχα τη χαρά και συγχρόνως την τύχη να γνωρίσω αυτή τη γυναίκα και να αποτελέσω μέλος της ΟΜΑΔΑΣ. Και γράφω τη λέξη με κεφαλαία διότι μέσα ΕΚΕΙ έμαθα ότι το "θέατρο είναι δουναι και λαβειν" , είναι αλληλεπίδραση , είναι "ο ένας για τον άλλον " , "το εγώ για το ΕΜΕΙΣ". Μέσα ΕΚΕΙ ξεχνάς οτιδήποτε σε προβληματίζει, σε περιορίζει και σε καθηλώνει...είσαι ο εαυτός σου...Τι ειρωνεία ; Στο θέατρο που τυπικά υποδύεσαι έναν ρόλο...τελικά να καταφέρνεις να είσαι ο εαυτός σου περισσότερο από οπουδήποτε αλλού. Κ όμως έτσι είναι...τουλάχιστον αυτή τη μαγευτική πλευρά του θεάτρου ,της σκηνής , της ομάδας έχω γνωρίσει εγώ... κι εύχομαι σ΄όλους σας να τύχει - γιατί καλώς ή κακώς είναι θέμα τύχης- να βρεθεί στο δρόμο σας ένας τέτοιος άνθρωπος και να δείτε μέσα από τα δικά του μάτια αυτή τη μαγεία....γιατί...ΑΥΤΟ είναι τέχνη.!

3 σχόλια: